Centralni program Islamske zajednice povodom Fetha Mekke održan u Gradskoj kod Ljubuškog

Centralni program Islamske zajednice povodom Fetha Mekke održan u Gradskoj kod Ljubuškog

Prigodan program pod nazivom “Sjećanje na povratak u Mekku” sinoć je održan u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BIH i Mostarskog muftijstva u povratničkom džematu Gradska kod Ljubuškog.

Programom su evocirane uspomene i na prognanička iskustva ljubuških Bošnjaka i njihov povratak višestoljetnom zavičaju.

Program su priredili imami Medžlisa IZ-e Mostar, a prigodnim obraćanjima na višeslojnost ovog događaja ukazali su glavni imam MIZ Ljubuški Šemso ef. Germić, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajilović. 

Izbor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da  u ovom džematu  održi jedan od svojih centralnih programa više je od ohrabrenja malobrojnoj povratničkoj grupaciji muslimana ovog kraja i više od ukazane časti i zadivljujuće je vrijedno pažnje šire zajednice.

– Ovaj večerašnji program i naši musafiri ne samo da su nam donijeli bereket, već su oživili i svijest koju je proklamirao Poslanik Muhamed a.s. da se vodi računa o svakom članu naše zajednice i okolnostima u kojima se nalaze je zadivljujuće vrijedno pažnje. Mi nekada živimo u sredinama gdje nemamo moć odlučivanja i o istinskoj toleranciji i zato smo zahvalni da je naš džemat izabran da se u njemu organizira ovaj program – prokomentirao je ef. Germić pojašnjavajući neke do događaja iz oslobođenja Meke.

Prenoseći selame i riječi podrške reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića muslimanima Ljubuškog, direktor Smajilović je istakao kako organizacija ovakvih programa imaju za cilj njegovanje životnih vrijednosti kojima su bile odlikom prethodnih generacija vjernika.

IMG_1006.JPG - Centralni program Islamske zajednice povodom Fetha Mekke održan u Gradskoj kod Ljubuškog
Direktor Ismail ef. Smajlović

– Te vrijednosti su potrebne da se prepoznaju u svakom vremenu i u svakoj generaciji. Mi, sudionici ovoga vremena, nosimo brojna iskušenja kako u ovo vrijeme brojnih nastranosti ostati ustrajan i znati prepoznati rješenja kada mnogi nameću  zbunjenost, depresiju i dezorijentaciju. Muslimani su kroz povijest uvijek imali rješenje. Imali su uputu od Uzvišenog Gospodara i časne poslanike koji su vlastitim životom trasirali načine kako se uspijeva u životu – kazao je ef. Smajilović.

Centralnu poruku okupljenim džematlijama tokom programa uputio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Ukazao je na kontinuitet bogate tradicije njegovanje stoljećima među Bošnjacima ovog kraja koja nije relevantno istražena.

– Nadamo se da će vrijeme koje je pred nama biti vrijeme mira, prosperiteta, razumijevanja, dijaloga među kulturama i religijama, jer na tome opstoji budućnost ovoga svijeta. Ljudi su upućeni jedni na druge da traže spas, smisao i suštinu života u međusobnoj pažnji, razumijevanju i međusobnoj podršci – kazao je muftija Dedović.  

U tom smislu odao je priznanje glavnom imamu ef. Geriću, predsjedniku Medžlisa Muminu Elezoviću, saborniku Tariku Mujanoviću, hatibu dr. Harisu Omeriki i drugim Ljubušacima.

– Kako god Mostar primaknuti svim dijelovima Hercegovini na taj način sve dijelove Muftijstva želimo primaknuti Mostar – istakao je.

Organizaciju ovog programa muftija je ocijenio izuzetno važnom, pogotovo nakon kušnji izazvanih zdravstvenom krizom i njenim posljedicama.

– Danas u našem fokusu jeste događaj oslobođenja Meke i u tom kontekstu trebamo razumijevati njegovu višeslojnost i vešeznačnost. Feth nam valja doživljavati i kao pobjedu nad vlastitim slabostima s kojima se nosimo. Feth u značenju pojma otvaranja novih duhovnih vidika, ali i općih životnih vidika i novih horizonata – naglasio je muftija Dedović.

Tumačeći ajete sure Feth, muftija je prokomentirao utjecaj sirenosti u ljudskim srcima koju Bog dariva vjernicima a čiji je konačni  cilj duhovno uzdignuće nakon čega će biti u stanju prepoznati ispravne puteve budućeg djelovanja i angažmana. 

– To je potpuno samopouzdanje i sigurnost nakon kojeg nas ništa ne može iznenaditi, zadesiti niti može dovesti u stanje bespomoćnosti, izgubljenosti da budemo bez nade i da budemo očajni. Ne postoji takvo stanje u životu vjernika – kazao je muftija Dedović. 

Na kraju je podsjetio okupljene vjernike na kušnje koje su imali prethodne generacije muslimana među kojima su bile česte i bolesti i neimaštine i ratovi a koje su oni uz pouzdanje u Boga i predanih radom uspjeli preživjeti i prevazići.

– Naša je zajednička misija da učinimo što znamo i što možemo, da damo od sebe maksimum i onda se oslonimo na dragog Boga i molimo Njegovu pomoć – poručio je muftija.

Zbog pridržavanja epidemioloških mjera programu je prisustvovao ograničen broj džematlija. Njegov cjelokupan sadržaj bit će emitiran u posebnom programu Televizije BIR narednih dana. 

(Hasan Eminović/Preporod.info)