Posjeta Medžlisu Islamske zajednice Ljubuški

25. mubarek dana ramazana mostarski muftija posjetio je džemat Gradska gdje je bio gost na iftaru u porodici Elezović. Domaćini iftara bili su hadži Mumin Elezović, predsjednik Medžlisa i njegov brat Fadil, a prisutni su bili i glavni ljubuški imam hadži Šemso-ef. Germić i profesor Fejruz-ef. Abaza, ramazanski imam u ovome džemata.

Nakon teravih-namaza muftija obratio se prigodnim vazom u kojem je govorio o nemjerljivoj važnosti kontinuiteta vjerskog života i organizovanja u našim starim autohtonim džematima u koje se ubraja i džemat Gradska. Pohvalio je revnost i predanost džematlija Gradske da se vjerski život u džematu odvija tokom čitave godine, te da se značajan broj njih upućuje iz Mostara ali i inostranstva kako bi mubarek mjesec ramazan proveli u svome zavičaju.

Muftija je istakao istrajnost kao vrlinu naše vjere i Islamske zajednice koja na razuđenom i ranjivom prostoru Muftiluka mostarskog ipak, uz Allahovu pomoć i uključenost svih generacija džemaatlija, uspijeva odgovoriti brojnim izazovima i živo svjedočiti pripadnost svojoj vjeri, jeziku, kulturi i domovini.

Muftija je odao priznanje čelnim ljudima ljubuškog Medžlisa, predsjedniku hadži Muminu Elezoviću i glavnom imamu hadži Šemsi-ef. Germiću što odgovorno i mudro vode procese u Medžlisu, posebno dajući doprinos u evidentiranju i zaštiti vakufske imovine. Takođe, zahvalio je i profesoru Abazi što drugu godinu zaredom predvodi ramazanski džemat na Gradskoj.

Izvor: https://www.muftijstvo-mostarsko.ba/